Published On: 27/11/2023Categories: Aktuelnosti

 Клубови за стара и одрасла инвалидна лица један су од облика ванинституционалне заштите старих и одраслих лица у стању социјалне потребе, Геронтолошког центра Бачка Паланка. Ови клубови су низ година активни у Пивницама, Товаришеву, Челареву, Новој Гајдобри, Младенову. Циљ им је пружање услуга социјалног рада свим својим члановима, задовољавање њихових свакодневних социјалних потреба, организовање образовних, културно-уметничких, забавних, рахабилитационих и ракреативних активности.

           Клуб за стара лица у Пивницама  почео је са радом 2006. године, у просторијама Народне библиотеке месне заједнице. Касније је пресељен  и сада ради у кући уступљеној на коришћење, а која је  власништво мештанина који живи и ради у иностранству.Овај клуб је врло активан и најбројнији је по чланству. Посебан понос овог клуба  је ЕТНО-кутак, који  је отворен за посете и мештана и других  заинтересованих .                                                                                                          

          Клуб за старе Геронтолошког центра Бачка Паланка у просторијама Месне заједнице Товаришево најстарије мештане окупља од 2008.године. Годишњи програм рада  Клуба обухвата интересовања чланова , разноврсна предавања, учествовање на разним манифестацијама и сталну сарадњу са организацијама и друштвима која доприносе побољшању квалитета живота свих мештана, па и старих. 

         Клуб у Челареву је основан 2011. године, чланови се окупљају у месном Дому културе, где организују дружења, планирају пружање помоћи мештанима којима је она неопходна, обављају друге активности.

            Клуб за стара лица Геронтолошког центра Бачка Паланка у Новој Гајдобри ,, Златна нит“ основан је  2013. године, и окупљање, социјализацију и активирање старих мештана организује успешно с циљем да буде још боље.    
          Клуб за стара лица у Младенову  основан је  2015. године ради у просторијама месне заједнице, врло је активан  и сваке године број чланова се повећава.

           У периоду пандемије короне, клубови за стара лица Геронтолошког центра Бачка Паланка ограничили су свој рад на најнеопходније, трудећи се да  допринесу решавању тада актуелних проблема  најстаријих, а њихов рад се потом интензивира. Чланови клубова се окупљају бар једном недељно и кроз активности побољшавају квалитет свог живота. 

           У току новембра месеца текуће године, ове активне клубове за стара лица у селима наше општине обилазили су руководилац Службе помоћи у кући Геронтолошког центра Бачка Паланка и његови сарадници, као и сарадници из  Црвеног крста Бачка Паланка. Овом приликом проследили су неопходно за њихов несметани рад , а за све заинтересоване организовали су акције мерења крвног притиска и шећера у крви. Разговарало се о раду Клубова, побољшању њихове улоге у животу најстаријих мештана, плановима, развијању сарадње и дружења са сродним организацијама  у бачкопаланачкој и другим срединама. 

          Ванинституционални облици заштите и помоћи најстаријим суграђанима веома су значајни  за њихов што дужи останак у дому и кругу породице, наглашавају запослени у Геронтолошком центру Бачка Паланка. Зато се посебно цени и похваљује несебичан рад и залагање свих домаћица у клубовима  за старе у сеоским месним заједницама, и истиче важност развоја постојеће добре комуникације са Геронтолошким центром Бачка Паланка.